דו"ח נקודות הזכות למשרתים במילואים תשפ"א

שתפו:

לקריאת הדו"ח המלא > לחצו כאן

לקראת יום המילואים החל בל"ג בעומר, חושפת תנועת "אם תרצו" דו"ח חדש בו היא מצביעה על נתוני הסטודנטים המשרתים במילואים ומימשו את זכאותם לקבלת שתי נקודות זכות אקדמאיות בעקבות שירותם.

במהלך שנת 2018, נחקק חוק עידוד מעורבות סטודנטים בפעילות חברתית וקהילתית אשר הסדיר את מתן נקודות זכות אקדמאיות למשרתי המילואים. החוק נכנס לספר החוקים של מדינת ישראל בקיץ תשע"ח 2018 והתחיל להיות מיושם בשנת הלימודים התשע"ט.

על פי החוק, סטודנט הלומד במוסד להשכלה גבוהה המוכר על ידי המל"ג,  יהיה זכאי לשתי נקודות זכות פעם אחת במהלך לימודיו לתואר אקדמי ראשון בעבור שירות מילואים של 14 ימים לפחות בשנת לימודים. כל מוסד יכול לקבוע תנאים בדבר רצף ימי המילואים בשנת הלימודים. כמו כן מוסדות אחרים רשאים להכיר בשירות מילואים כפעילות המזכה בשתי נקודות זכות אקדמיות לתואר, אך אינם מחויבים לכך.

על פי נתוני אגף המחקר של "אם תרצו", מתוך 172,593 סטודנטים שלמדו לתואר ראשון בשנת הלימודים תש"פ רק 1,097 סטודנטים מימשו את זכאותם לקבלת שתי נקודות  הזכות בעבור שירות מילואים, מדובר רק על 0.64% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון. על פי הניתוח בפרק "מספר מילואימניקים משרתי מילואים" אמורים להיות עשרות אלפי סטודנטים אשר שעשויים להיות זכאים לנקודות זכות אקדמיות. אך ב-26 המוסדות אשר סיפקו תשובה ישנם רק 1,097. על פי אנשי "אם תרצו", גם אם ביתר המוסדות ישנם בין 1,000 ל־2,000 סטודנטים נוספים אשר מימשו את זכאותם, עדיין יהיה פער גדול מאוד בין מספר הסטודנטים שעשויים להיות זכאים לנקודות זכות, לבין אלו המממשים זאת בפועל.

בנוגע לכמות ימי מילואים שיש לעשות כדי לקבל את אותן נקודות זכות, ב-14 המוסדות אשר סיפקו נתון גם לגבי מספר ימי המילואים שבהם הסטודנטים אשר מימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות שירתו, עולה כי 413 משרתי המילואים שירתו 559 ימים, ובממוצע 23.15 ימים למילואימניק/ית  כדי לזכות באותן נקודות זכות.

בחלוקה על פי מינים: ב-13 מן המוסדות אשר סיפקו נתון גם לגבי מין הסטודנטים אשר מימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות עולה כי 405 משרתי המילואים שירתו 9,359 ימים, ובממוצע 23.11 ימים למילואימניק/ית. החלוקה לפי מינים היא 293 גברים ששירתו 22.99 ימים בממוצע ו-112 נשים ששירתו 23.57 ימים בממוצע.

ומי הם המוסדות המובילים בישראל למען אנשי המילואים? בסקירה של האוניברסיטאות, אוניברסיטת אריאל מובילה עם 1.27% מהסטודנטים באוניברסיטה שמימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות בעבור שירות מילואים ואחריה  האוניברסיטה העברית עם 1.13% מהסטודנטים שמימשו את הטבה זו.

ומי אלופת המילואים בין המכללות האקדמיות?  מכללת אפקה מובילה עם 2.01% מהסטודנטים במכללה שמימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות בעבור שירות מילואים ואחריה מכללת לוינסקי לחינוך עם 1.39%.

במספרים מוחלטים, האוניברסיטה הפתוחה מובילה עם 177 סטודנטים שמימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות עבור שירות מילואים ואחריה אוניברסיטת תל אביב עם 160 סטודנטים שמימשו את זכאותם.  בסקירה של המכללות האקדמיות, מכללת אפקה מובילה עם 59 מהסטודנטים במכללה שמימשו את זכאותם לשתי נקודות זכות בעבור שירות מילואים, אחריה מכללת שנקר עם 36 סטודנטים, מכללת רופין 35 ומכללת תל חי 34 סטודנטים.

 

 

באפריל 2021 אגף המחקר של תנועת "אם תרצו" קיבל מענה מדובר צה"ל לשאלת חופש מידע בנוגע למספר הסטודנטים בשירות מילואים. על פי צה"ל,  אחוז משרתי המילואים הסטודנטים מתוך כלל משרתי המילואים הוא 21.8% ,כאשר מתוך הסטודנטים המשרתים במילואים 68% גברים ו-32% נשים כך שעולה מסקנה ברורה כי אחוז מקבלי נקודות הזכות הוא זעום לעומת הפוטנציאל אותו יכולים המוסדות האקדמאיים להעניק.

נתונים אלה מצביעים על ירידה במספר הסטודנטים המשרתים במילואים לעומת הנתונים שנשלחו על ידי צה"ל בשנה שעברה שם דובר על בין 47%-51% בין השנים 2016-2018. אחוז הסטודנטים מתוך כלל משרתי המילואים אשר שירתו מעל ל-14 יום על פי המענה של צה"ל הוא 14% בשנת 2020, 12% בשנת 2019 ו-23% אחוז בשנת 2018. זאת לעומת נתון של  38% מהסטודנטים אשר שירתו מעל ל-14 יום בשנת 2018 במענה שניתן לאגף המחקר של אם תרצו בשנת 2020.

 

  • המחקר מצא שבשנת הלימודים תש"ף הייתה ירדה במספר הסטודנטים אשר מימשו את הזכות ל-2 נקודות זכות עבור שירות המילואים שלהם. ב-22 המוסדות אשר סיפקו נתונים גם לשנת תשע"ט וגם לשנת תש"ף הייתה ירידה מסה"כ 1,324 סטודנטים שמימשו את הזכאות בשנת תשע"ט ל-829 סטודנטים בלבד בשנת תש"ף, קרי ירידה של 495 סטודנטים שמבטא ירידה של 37%.
  • כאשר בוחנים את אחוז הסטודנטים אשר מימשו את הזכאות מתוך כלל הסטודנטים, אז בשנת תשע"ט המספר עמד על 1.76% ואילו בשנת תש"ף על 1.21% בלבד. ייתכן והירידה נובעת מכך שבאמצע שנת הלימודים תש"ף בעקבות נגיף הקורונה, הייתה הפחתה משמעותית במספר הזימונים למילואים ולכן פחות סטודנטים הגיעו למכסה.

 

אלון שוורצר, ראש אגף מדיניות ומחקר בתנועת "אם תרצו" אשר ערך את המחקר מסר כי: "הפער הגדול בין מספר הסטודנטים המשרתים במילואים מעל 14 יום למספר הסטודנטים אשר ממשים את הזכאות לשתי נקודות זכות מוסדות האקדמיה זועק לשמים. מוסדות האקדמיה חייבים לפעול בכל דרך על מנת להקל על הסטודנטים אשר משרתים מילואים לקבל את נקודות הזכות המגיעות להם על פי החוק. סטודנטים המשרתים במילואים הם חוד החנית של מדינת ישראל והמוסדות צריכים לשקול לבדוק מה הם יכולים לעשות על מנת לאפשר לסטודנטים לממש את הזכאות לשתי נקודות הזכות. אנו קוראים לראשי המוסדות להמשיך ולהיטיב עם משרתי המילואים ולא להפנות להם גב."

 

שתפו:

פרסומים אחרונים:

תנועת ״אם תרצו״ מחפשת רכזי תא סטודנטיאליים לשנה האקדמית החדשה

תנועת ״אם תרצו״ מחפשת רכזי תא סטודנטיאליים לשנה האקדמית החדשה! הובלת תא סטודנטיאלי בקמפוסמאבק כנגד תומכי טרורערבי גיבוש מגניביםהשתתפות בסמינריםהפקת אירועים לסטודנטיםהפקת סדרת הרצאות שנתיתהתנדבויות עם

פרויקטים אחרונים:

נטיעת עצים לכבוד נופלי ישראל

Donation target (in trees) 0 סכום שנאסף עד עכשיו 0 תרומת עץ נטיעת עצים לכבוד נופלי ישראל https://youtu.be/i7c7UJh0dcI?si=EvSqD4R3Br8f2kFThttps://youtu.be/i7c7UJh0dcI?si=EvSqD4R3Br8f2kFT הצטרפו אלינו ליוזמה רבת עוצמה להנצחת האומץ

סרטונים:

חדשות ועדכונים

נא בדוק את החיבור שלך לאינטרנט

דילוג לתוכן