שאלות ותשובות

אם תרצו היא תנועה חוץ פרלמנטרית הפועלת לחיזוק ולקידום ערכי הציונות בישראל. אם תרצו הוקמה בשנת 2006 לאחר מלחמת לבנון השנייה על-ידי אנשי רוח, סטודנטים ומילואימניקים. מטרותיה העיקריות של "אם תרצו" הן לפעול להתחדשות השיח, ההגות והאידיאולוגיה הציונית, להבטחת עתידם של העם היהודי ומדינת ישראל ולקידום החברה הישראלית אל מול האתגרים שבפניה. חלק מרכזי בפעילותה של "אם תרצו" הוא מאבק כנגד תופעת הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל ומתן מענה לתופעות פוסט ואנטי ציוניות.

מלבד הצוות המנהל, אנשי התנועה הם בעיקר מתנדבים מכל רחבי הארץ, ישנם חילונים, דתיים, ובני מגזרים אחרים. כל מי שהציונות מדברת אליו וחשובה לו ימצא אצלנו בית.

"אם תרצו" מפעילה כ-20 סניפים סטודנטיאליים ברחבי הארץ, ממכללת תל חי שבצפון ועד אוניברסיטת באר שבע בדרום, ובנוסף כ-33 סניפים אזרחיים בכל רחבי הארץ. נוסף על כך לתנועה כמה פורומים בהם פועלים עשרות מתנדבים וחברי תנועה, אשר עוסקים במגוון רחב של נושאים ציוניים.

פעילותה של "אם תרצו" מתבססת על שיטת "סור מרע ועשה טוב" (תהלים לד טו). דהיינו, מאבק מתמיד בארגוני הדה-לגיטימציה החותרים למחיקת זהותה היהודית והדמוקרטית של המדינה מתוך החברה הישראלית, רודפים את חיילי צה"ל ופועלים להזמנת לחץ בינלאומי על מדינת ישראל. פעילות התנועה נעשית תוך חיזוק האמונה בצדקת הדרך של עם ישראל ושל המפעל הציוני, קידום תרבות ציונית והקניית מידע וערכים העוסקים בזכותו הבלתי מעורערת של עם ישראל על ארץ ישראל, במטרה לבנות אליטה וחברה ציונית.

בצד ה'עשה טוב' אנו מקיימים ימי עיון, הרצאות וירידים, מפרסמים מאמרים, עורכים סיורים וסמינרים ומנגישים ספרי מופת מארון הספרים הציוני באמצעות העלאתם לרשת בהקלטות שמע להורדה חופשית. לצד אלו אנו מקפידים לציין את התאריכים החשובים בלוח השנה הציוני (כמו יום ירושלים, כ"ט בנובמבר, יום הרצל ועוד); אנו חוגגים יחד את חגי ישראל באמצעות פעילויות שונות, אנו יוזמים התנדבויות בקהילה למען חיזוק הערבות ההדדית בחברה, כגון שמירה בחוות חקלאיות, איסוף וחלוקת מזון לנזקקים ולניצולי שואה, הכנת חבילות וחלוקת צ'ופרים לכוחות הביטחון ותמיכה במיעוטים המשתלבים בחברה הישראלית.

במסגרת פעילותנו בכנסת הקמנו שדולה שרותמת את חברי הכנסת למאבק בדה-לגיטימציה. ולצדה גם את "המשמר הציוני" – יוזמה המציגה בפני הציבור את פעילויות חברי הכנסת, במטרה לשקף את העשייה הפרלמנטרית ולחשוף אותה לעיני אזרחי ישראל.

תנועת "אם תרצו" הפיקה ספרונים שמפריכים את הנרטיב האנטי-ציוני (לדוגמה: "נכבה-חרטא" שמנפץ את מיתוס הנכבה השקרי, "שקר הפליטים הפלסטיני" שמנפץ את מיתוס "טענת השיבה" ועוד).

בצד של 'סור מרע' אנחנו פועלים לחשיפת פעילות אנטי-ציונית בחברה ובאקדמיה. התנועה כותבת דוחות מחקר, מקיימת מסעות ציבוריים, מנסחת ניירות עמדה, עורכת ימי עיון ועוד. ברבות השנים התנועה חשפה את מעורבותם של ארגוני ישראליים אנטי-ציוניים בגיבוש דוח גולדסטון, שטען שצה"ל ביצע פשעי מלחמה בעזה; התנועה הציגה לעיני כול את הדרת הציונות הקיצונית מפקולטות שונות באקדמיה, כמו המחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון והפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה; התנועה פרסמה דוחות שחשפו כיצד גורמים ערבים ופלסטינים הפעילו את ארגון בצלם ואת ארגון שוברים שתיקה; התנועה חשפה את הפעילות לשינוי זהותה היהודית והדמוקרטית של ארגונים הנתמכים על ידי "הקרן החדשה לישראל".

תנועת "אם תרצו" היא תנועה א-מפלגתית, כלומר תנועה שאינה מקושרת לאף מפלגה ושאינה פועלת כמועמדת לכנסת. "אם תרצו" פעולת בשיתוף עם חברי כנסת מכל המפלגות הציוניות, שמטרתם לקדם חקיקה ציונית מגוונת.

אנו בתנועת "אם תרצו" דוחים את החלוקה הדיכוטומית ההיסטורית לימין ולשמאל. המכנה המשותף בינינו הוא המכנה הציוני ואנו רואים חשיבות עליונה ביכולת לגשר על הפערים ולהתמודד יחד עם אתגרי התקופה. מי שציוני ומאמין בדרך הזו, מקומו איתנו.

לציונות פנים רבות וזרמים שונים. עם זאת ישנה מהות וישנם קווי יסוד שכל זרמי הציונות יסכימו עליהם כבסיס רחב ומשותף. ברמה הפשטנית, אדם ציוני הוא אדם המאמין בזכותו של העם היהודי לכונן בציון מדינה יהודית. זהו הבסיס.

בתכנית באזל (1897) הוגדר כי "הציונות שואפת להקים לעם היהודי מולדת חוקית בארץ ישראל". חוזה המדינה בנימין זאב הרצל הבהיר ביומניו כי "הציונות היא אידאל אינסופי. אידאל שמתחיל בתקומה לאומית של העם היהודי בארץ ישראל ושמטרתו היא בניית חברת מופת על פי חזון הנביאים – אור לגויים ושאיפה מתמדת מעלה".

עקרונות היסוד של הציונות באו לידי ביטוי בכל המחנות הפוליטיים:

  • כפי שהגדיר זאת בן גוריון, לצה"ל כצבא העם יש מעמד מיוחד בחזון הציוני, והוא מהווה עמוד תווך בתקומה הערכית של עם מאפרו.
  • כפי שהגדיר זאת ז'בוטינסקי, מטרת הציונות היא יצירת רוב יהודי בארץ ישראל. זהו המפתח לכל השאר – לקוממיות יהודית, להקמת מדינה, לקיום דמוקרטיה ולבניית בית לאומי לעם היהודי.

אם נפרט את עקרונות היסוד למושגים מעשיים, המשמעות של המושג "מדינה יהודית" הינה בשני רבדים. במישור האחד, הסמלי – אימוץ דגל, סמל והמנון שמתייחסים ישירות ללאום היהודי ולמורשתו, מעמד ממלכתי לשפה העברית וכן לחגי ולמועדי ישראל. במישור השני מדובר על "בית לאומי" ליהודים בכל העולם, קרי – חוק השבות.

אלו הם עשרת העקרונות הציוניים של תנועת "אם תרצו" שקבלתם ואימוצם בשיח הציבורי, האינטלקטואלי, התקשורתי והתרבותי בישראל יתרמו לבניית חברה ציונית:

  1. היהודים הם עם
  2. עיקרון הלאומיות הוא עיקרון נכון, צודק ומוסרי אשר על פיו יש לחלק את העולם (במידת האפשר)
  3. לעם היהודי זכות למדינה ריבונית עצמאית
  4. לעם היהודי זכות על ארץ ישראל ובראשה על ירושלים המאוחדת
  5. במסגרת חייו הלאומיים בארץ ישראל יוכל העם היהודי לבטא את זהותו, תרבותו ועצמיותו כפי שלא יוכל בשום מקום אחר
  6. העם היהודי צריך לקחת את גורלו בידיו
  7. שלילת הגלות
  8. הבטחת קיומו, הישרדותו, ביטחונו ועתידו של העם היהודי באמצעים הנדרשים לכך. אי לכך גיבוש גבולות בני הגנה הוא עיקרון יסוד ציוני וכך גם זכותה של ישראל להגנה עצמית
  9. זכותו של העם היהודי למדינה בארצו גוברת על טענת הזכות של יושבי הארץ. בסוגיה זו חשוב להבהיר כי שאלת מימוש זכות היא שאלה נפרדת, אך הנחת המוצא בשאלה כיצד יוכרעו שאלות טריטוריאליות בארץ ישראל, היא שלעם היהודי זכות היסטורית מוסרית על הארץ הגוברת על טענות מתחרות
  10. מדינת ישראל היא מדינה יהודית.

נא בדוק את החיבור שלך לאינטרנט

דילוג לתוכן